Domowy syrop na wzmocnienie odporności

domowy syrop

W trakcie jesieni i zimy jesteśmy narażeni na częste przeziębienia i infekcje. W tym okresie warto zadbać o siebie i swoich najbliższych. Nie oznacza to wcale, że musisz wybrać się do apteki i stać w kolejce pełnej chorych osób. Świetnym sposobem na wzmocnienie odporności są domowe syropy, które bez problemu możesz przygotować bez wychodzenia na zewnątrz. Główną bazą dla takiego syropu jest miód, który jak wiadomo jest bardzo zdrowy. Poniżej przedstawiamy trzy rodzaje syropów, które są pomocne m.in. na kaszel, ból gardła, bakterie i zatoki.

Domowy syrop na kaszel

Składniki

miód, cytryna, imbir (korzeń ok. 5 cm), tymianek, rozmaryn

Zastosowanie

Działanie wykrztuśne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Łagodzi kaszel i ból gardła. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego oraz pokarmowego, oczyszczenia organizmu z toksyn.

Domowy syrop na wzmocnienie odporności (rozgrzewający)

Składniki

miód, cytryna, imbir, dzika róża (ok. 7 sztuk owoców), szałwia

Zastosowanie

Wzmocnienie odporności, udrożnienie zatok, kaszel, działanie antyzapalne i przeciwbakteryjne. Wpływa pobudzająco na serce i nerwy.

Domowy syrop bakteriobójczy

Składniki

miód, cytryna, imbir, lawenda

Zastosowanie

Działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Pozytywnie wpływa na działanie układu oddechowego oraz pokarmowego

 

Przygotowanie domowego syropu

Dotyczy wszystkich syropów!
Cytrynę kroimy w plastry, imbir myjemy i obieramy. Do słoika wkładamy naprzemiennie wszystkie składniki, które zalewamy jedną szklanką miodu (najlepiej nadaje się lipowy). Po zamknięciu ważne jest, aby wszystkie składniki były zanurzone w miodzie. Po ok. 4 godzinach syrop jest gotowy do spożycia. Gotowe lekarstwo możemy przechowywać w lodówce nawet do 3 miesięcy.

Przepis jest bardzo łatwy, a sam syrop bardzo smaczny. Z pewnością niejedno dziecko (jak i dorosły) go polubi!